Sala Gran

Exposició: ‘LAC 22… 10 anys en ruta!

Exposicions

El LAC Laboratori d’Art Comunitari està d’aniversari, i ja en són 10, d’edicions!
Ha estat un viatge on hem treballat al llarg d’aquest anys amb més de 30 entitats i col•lectius de la ciutat. Aquesta serà una edició especial en la que volem recordar a tots els grups i artistes que al llarg de deu anys han estat treballant per assolir aquest programa permanent capaç de donar veu a totes les persones i col•lectius que sovint són exclosos del món de l’art contemporani.

En aquesta ocasió l’exposició LAC 2022, 10 anys en ruta! que s’inaugura aquest novembre (dissabte 12 novembre a les 12:00 hores) es centrarà en aquest llarg viatge i també durà propostes col.laboratives que en l’espai del CCCA es convertiran en instal.lacions que reflecteixen el resultat de la feina que s’ha anat realitzant els mesos previs entre els col.lectius i les coordinadores artístiques, resultats sovint molt diferents que aporten mirades fresques i diverses que ens permeten reflexionar sobre la perspectiva que cadascú de nosaltres té sobre el món, milers de mirades que construeixen universos ben diferents. Entre aquestes destaquem:

Grup Artistes de Carrer Benito Menni i Helena García Ulldemolins: “On anem?”.
El concepte sobre el qual han proposat treballar ha estat un viatge en cotxe, com una metàfora dels 10 anys de viatge del LAC. Un viatge fet amb un cotxe una mica atrotinat, però que funciona. El grup va decidir desenvolupar tot el que porta a pensar en un volant de cotxe, vist com l’element que dirigeix el vehicle, l’han equiparat al nostre cervell emocional, on es concentren els comandaments per dirigir, atendre, avisar i conduir-nos en el nostre dia a dia. També s’ha donat lloc al tòpic : platja ho muntanya? Com una metàfora del destí cap on volen anar.

Clínica San Juan Grande, Llar d’Avis Sant Josep i Laura del Valle: “Viatge a través d’un reflex”.
Un exercici sobre la memòria. En aquells moments de pèrdua on ens busquem a través del nostre propi reflex en diferents superfícies, han volgut trobar allò del passat que els ha vingut a recordar quelcom d’elles mateixes, un viatge íntim a través del record de les altres.

Col.lectiu de dones SUMA i La Gàl.lia Creativitat: “Equipatge”.
En tot viatge gairebé sempre ens duem un equipatge, més lleuger o més pesat, com en el viatge amb el LAC. Què ha significat per nosaltres La Gàl.lia? Com m’he sentit? Amb quin record em quedaria? El resultat de tot plegat són 3 propostes: “El viatge del LAC”, d’estètica knowling amb un recull d’objectes que representen la seva participació + “L’equipatge que m’emporto” on cadascuna de les dones es representa amb el seu equipatge, i tria una paraula que el defineix +  “Quadern de viatge”, un recull de reflexions que enquadernen i il.lustren per donar visibilitat a un col•lectiu que contínuament s’invisibilitza i infravalora.

PES Sant Joan Bosco i Rosa Satoca: “Mapes del futur”.
Tres portes ens porten a nou ficcions independents i autònomes, nou universos mentals sorgits del plantejament que es fa als integrants del grup, una relació dels mapes del recorregut de la nostra vida, del futur que ens imaginem, els recorreguts que haurem de fer, arribar on volem i les possibilitats que se’ns plantegen.

Servei a persones amb diversitat funcional intelectual de l’Hospital Benito Menni i Nien Boots: “Súbete!”
Les dones que cusen i canten han pintat al seu gust un cotxe, un 4×4 del 2007 que manifesta la superació de molts cops i sots, i que veureu aparcat al jardí del Centre.

Centre Penitenciari de Dones de Barcelona i Andrea Martínez: “Viatja jugant”.
Un viatge que recorre camins propis, plens de dreceres, girs i parades. Guarden, atresoren instants de viatge, llocs que habiten o han habitat, instants del dia a dia, són espais físics i tangibles o són llocs inventats. En forma de targetes postals aquests fragments esdevenen mitjà de comunicació i record del viatge identitari. Un recull en forma de joc, on l’atzar del dau i les diferents caselles les farà avançar o endarrerir.