#LAC19 i "Cosmocasa": Sobre les cures, sobre la intimitat, sobre la seva visibilització (part I). Una mirada a cadascuna de les instal.lacions d'aquest projecte.
Voldríem explicar-vos amb més detall cadascuna de les instal.lacions que trobareu al Cosmocasa del #LAC19 resultat de la interacció i les reflexions compartides entre 6 artistes dones (Zita Rodrigues, Nien Boots, Helena Garcia Ulldemolins, Rosa Satoca, La Gàl.lia i Laura del Valle) i diferents col.lectius de la ciutat (INS Camps Blancs, Grup dones alfabetització, Artistes del carrer Benito Menni, Centre Obert Don Bosco, Fundació Marianao, Col.lectiu Suma, Llar d’Avis Sant Josep…) i de fora, amb la Dirección General de Salud Mental de la Ciudad de Buenos Aires, sobre la casa, els seus espais i els somnis, les cuidadores i tot allò que envolta aquest microcosmos íntim i alhora secret... No diuen que cada casa és un món?… Per a nosaltres cada casa és un cosmos, i en cada instal.lació s'ha volgut plasmar aquest treball realitzat conjuntament. Comencem!


Artista | Helena Garcia Ulldemolins
Cocreadors participants | Artistes del carrer de Bennito Meni
Títol proposta | A dormir


La llar, un microcosmos individual i únic on ens sentim segurs i protegits. De tots els elements que conformen la llar, és el nostre propi llit, el lloc únic, íntim, privat, on podem somiar, on podem ser el que vulguem, on podem gaudir d'un dolç somni i on podem patir un angoixant malson.

Una instal·lació circular i sense un inici i un final marcats, que simbolitza els possibles moments al llit, equiparant-ho amb les diferents fases del son, un estat natural caracteritzat per la falta o manca de consciència, amb una activitat sensorial està molt reduïda i on gairebé tots els músculs voluntaris estan en repòs:
"Algunes nits et quedes KO de seguida; d'altres, et sembla que fa hores que estàs despert i et remous i dones voltes al llit mentre el teu cervell repassa les angoixes i emocions del dia. Però per fi t'adorms. Aleshores entres a la primera fase del son... fins arribar a la fase REM , quan la teva activitat cerebral torna a nivells semblants als que es donen quan estàs despert... El teu cervell genera tot el que veus, olores, assaboreixes o toques. El món del qual formes part només existeix dintre teu, però això tu no ho saps." (Fragment del llibre "Diario de sueños" de Comité Blackie, Ed. Blackie Books)-

Els llits com a elements simbòlics, la son i totes les reflexions del món que giren al voltant d'aquest moment.


Artista | Zita Rodrigues
Cocreadors participants | Institut Camps Blancs, batxillerat Artístic. UB Màster de Creació Artística i Casal d'Estiu'19 d'Infants del CCCA
Títol proposta | El humano un microcosmos


De quan el projecte és un estudi analític que identifica l'ésser humà i el Cosmos, s'exploren les semblances de les formes, moviments, ritmes, cicles i organitzacions sistèmiques de l'ésser humà amb la naturalesa. El projecte consciencia sobre l'íntima relació i dependència vital amb el món natural per mitjà del saber cuidar, una filosofia transformadora.