LAC'18. LLOCS I JOCS, la incidència del joc a la cohesió del territori.
“Visibilitzar espais públics i privats de Sant Boi, amagats i invisibles per tota la ciutadania des de fa molt temps mitjançant l’art comunitari”

Amb aquest objectiu es va presentar el Laboratori d’Art Comunitari (LAC) de Sant Boi de Llobregat, un projecte del CCCA (Can Castells Centre d’Art) vinculat a la ciutat en el qual van participar col·lectius i artistes del nostre municipi.

Aquests col·lectius, alguns molt invisibilitzats, van treballar durant uns mesos en una xarxa on 6 artistes van fer de coordinadors per tal de dissenyar i executar propostes d’art comunitari vinculades a la temàtica del joc dins del territori local.

El programa del LAC, que va renovar comissariat amb Eduardo Ruíz, “persegueix els objectius bàsics de l’art contemporani: generar un espai de debat social i ajudar a qüestionar i trencar prejudicis negatius en la societat”. ‘Llocs i jocs’ és un bon exemple de “la voluntat de tots de voler visibilitzar aspectes de la vida quotidiana des de l’art contemporani, com el joc ens permet, relacionar-nos amb el territori mentre compartim experiències creatives, socials, lúdiques, intel·lectuals i cooperatives amb altres persones aprenent”, explicava el seu comissari.

Per aquesta edició va ser convidat el col·lectiu d’Artistas del Carrer Benito Menni amb el projecte d’art comunitari “Si no fos humà desitjaria ser” el projecte es va enfocar en la trobada d’ un mateix a través d’una reflexió que impulsa un viatge al món interior per a la creació d’una entitat, amb un poder, habilitat o fortalesa, que actua amb entusiasme i transformació identitària de cada participant a càrrec de Zita Rodrigues i Nuria Descalzo; Llar d’Avis Sant Josep i col·lectiu Semilla de Trigo amb “Joc Net” va consistir en la producció d’una peça animada audiovisual a partir dels jocs de quan érem petits fins a fer-nos grans, començant per jugar a pilota al carrer fins a arribar al dòmino, la petanca o el billar a càrrec d’ Helena García Ulldemolins i Lilith Monzonillo, Veus de Poetes amb “Llocs de paraules”:aquesta proposta es va dividir en dues parts, la primera va consistir en l’escriptura de poemes sobre la temàtica d’espais potencialment juganers. Un bon exemple són els jocs d’ombres de les branques d’un arbre o les formes que podem imaginar quan observem els núvols. La segona part es va ampliar fins fer arribar els poemes pintats als carrers i parets de Sant Boi de Llobregat, a càrrec de Cysko Muñoz; Clíniques Parc Sanitari Sant Joan de Déu i Centre Pre-Obert Don Bosco amb “Una nova regla del joc” els participants van explorar col·lectivament sobre les possibilitats de variacions en les normes dels jocs establertes mitjançant l’espai, objectes, animals i personatges que van ser representats amb teixits recuperats dels diferents espais on s’emplaçava el projecte, proposta a càrrec d’Albert LLobet; Taller Municipal d’Arts del CCCA amb “Hotel d’insectes” aquesta proposta s’endinsava en els objectius del centre d’art per aconseguir un municipi més sostenible gràcies al paper per exemple de la biodiversitat autòctona. Els hotels d’insectes són estructures que serveixen de refugi a diverses espècies. Amb diferents materials de construcció reciclats com fustes trobades per Sant Boi. Un conjunt d’habitacles amb l’objectiu d’atreure’n diferents grups d’insectes, projecte a càrrec de Christian Alonso i Anna Claret; Clinica d’Aguts i Sub-Aguts de Sant Boi de Llobregat amb la col·laboració de Montse Toribio i Toni Magnet presenten “Pasando el testigo” on els participants han treballat sota la premissa T’hauria agradat fer alguna cosa en el passat que no hi vas poder realitzar? El procés creatiu va produir cartes on s’explica aquests pensaments, vídeos i dibuixos que relaten aquest desig no realitzat, ara realitzats i coordinat per Javier Salas.

Estretament vinculat als projectes anteriors existeix la proposta transmèdia “Ourselves” a càrrec de Laura del Valle, on mitjançant eines tecnològiques com les xarxes socials Instagram o Facebook reflexiona per establir un procés d’enriquiment personal i d’escolta comú per a totes les parts del Lac18. Un diàleg comú de com vivim els projectes artístics des d’un relat subjectiu i experiencial on tothom està convidat a dir la seva opinió.

Aquestes propostes es van presentar conjuntament al CCCA des del 15 de setembre fins al 31 de desembre. Si vols etiquetar-nos o consultar informació dels processos de creació de tots els projectes només cal que busquis o etiquetar els hashtags: #LAC18 i #CCCASANTBOIEduardo Ruiz
Comissari del Laboratori d’Art Comunitari (CCCA)